(?)

 (?)

Acteurs en actrices

 

Een acteur is iemand die voor zijn werk in een theatervoorstelling of in een film een rol speelt. De acteur kan lijken op het personage, maar de twee kunnen ook in allerlei opzichten tot en met leeftijd en sekse van elkaar verschillen. De acteur kan sommige lichamelijke aspecten (bijvoorbeeld een baard of snor, maar in extreme gevallen ook het lichaamsgewicht) van het uit te beelden personage aannemen. Ook kan met schmink een andere gelaatsuitdrukking of zelfs een ander gelaat worden aangenomen, waarbij een pruik kan worden gebruikt om de haardracht aan te passen. Er zijn onderscheidingen in het soort rollen dat een acteur kan spelen of graag speelt. Iemand als de stoere Sylvester Stallone is geschikt voor andere rollen dan de fijnzinniger Dustin Hoffman. Zoals de meestal olijke Whoopi Goldberg een totaal andere uitstraling heeft dan de vaak dramatische Meryl Streep, ze zullen dan ook in de regel voor een ander soort rollen gevraagd worden. De ene acteur is op zijn best in een komische film of blijspel, de ander speelt het liefst klassieke toneeldrama's, hoewel een en dezelfde acteur soms ook beide vormen beheerst.

 

Er zijn heel veel acteurs in de wereld maar niet veel van hun breken door en worden beroemd. Sommige mensen lukt dat wel, denk maar eens aan Tom Cruise of George Clooney. Deze acteurs verdien super veel. bijvoorbeeld George Clooney verdient € 14.393.939,00 per jaar en per dag verdient hij € 57.576,00.


 


Vrouwelijke actrices zij er ook bijvoorbeeld de wereld beroemde angelina jolie die in veel soorten films heeft gespeeld van trillers tot en met actiefilms zoals tomb raider.